top of page
Search
  • Writer's pictureEva

Razvoj pisma

Updated: Jan 2, 2020


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clay_cone_Urukagina_Louvre_AO4598ab.jpg

Između 8000. pr. Kr. i 3200. pr. Kr. stanovnici Mezopotamije kojima se pripisuje izum sustava pisanja koristili su tokene (glinene žetone) kako bi zabilježili trgovinu. Uspostavom gradova-država povećala se i složenost podataka koje su željeli zabilježiti pa su počeli koristiti glinene pločice na kojima se bilježilo pismo sastavljeno od simbola koji su bili preslika žetona.

Iz praktičnih razloga i potrebe za bržim zapisivanjem prevagnuo je sustav oštrih i ravnih linija. U tom postupku piktografi (slike) su prelazili na simbole od ravnih linija pri čemu su izgubili svaku sličnost s izvornim predmetima koje su predstavljali. Tako je nastao sustav znakova koji su u raznim kombinacijama označavali pojmove ali i pojedine glasove.

Uskoro se osim popisa robe počelo zapisivati detalje o trgovinskoj razmjeni kao i ime vlasnika. Zapisivanje osobnih imena uz pomoć logografskih znakova predstavljalo je izazov. Stoga se počinje razvijati sustav fonetskog pisma u kojem su koristili logograme i silabograme. Ne postoji zvuk koji čovjek može proizvesti, a da se ne može zapisati klinopisom.

Zapisivalo se sve, od trgovačkih aktivnosti u hramovima, raznih priča i mitova do osobnih pisama. Pločice su čuvane u arhivima odnosno prvim knjižnicama. Pisanje se smatralo vrlinom i pisari su uživali visok društveni položaj. Prve škole uvedene su upravo zbog pisanja. Obrazovanje je započelo u osmoj godini života i tek se u dvadesetoj postalo pisarem.

Klinasto pismo poslužilo je za zapisivanje nekih od najpoznatijih književnih djela u pisanoj povijesti. Mnoga od njih sačuvana su prijevodima naroda koji su preuzeli klinasto pismo, poput Akađana, Babilonaca, Asiraca, Hetita i drugih.


 

Izvori:

Leick, G., The A to Z of Mesopotamia, Scarecrow Press, Lanham, 2010.

Kuhrt A., The Ancient Near East c. 3000-330 BC, I-II, London & New York 1995.

The Ancient Near East : an encyclopedia for students, Wallenfels R. and Sasson, J. M. (eds), Charles Scribner's Sons, New York, 2000.

Van De Mieroop M., A history of the ancient Near East : ca. 3000-323 BC, Oxford ; 2007.

 
215 views0 comments

Recent Posts

See All

Karum

KUDURU

bottom of page