top of page
Search
  • Writer's pictureEva

Stela lešinara


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stele_of_Vultures_2.jpg

Najstariji izvor o ratovanju i jedinstveni povijesni dokument otkriven je u mjestu Tello koji skriva ostatke drevnog sumerskog grada Girsu. Iako je nađena u fragmentima ova je stela jasno svjedočanstvo sumerskog društva. Naziv je dobila zbog slikovitog prikaza lešinara koji u svojim ustima nose ljudske glave, no povijesno gledano bolje bi joj pristajao naziv Eannatumova pobjednička stela.

U razdoblju između 2500. i 2350. pr. Kr. vladari grada Lagaša vodili su više pograničnih sukoba protiv susjednog grada Umme. Ti ratovi uglavnom su se vodili zbog gu'edene („rub ravnice“) odnosno zbog plodnih polja koja su u temeljima sumerskog gospodarskog uspjeha.

Povijest sukoba ilustrirana je brojnim likovima urezanima u vapnenačku stelu u tradicionalnom stilu po registrima. U najgornjem registru prikazan je Eannatum kako predvodi vojsku Lagaša. Odjeven je u kaunake, tradicionalnu suknju od ovčjeg krzna i tuniku, a na glavi nosi kacigu. Slijede ga vojnici u kacigama, oboružani dugim kopljima, zaštićeni pravokutnim štitovima u formaciji falange. Pobjednička vojska doslovno gazi po tijelima neprijatelja, a iznad cijele scene su i lešinari koji su već prionuli na leševe. Srednji registar također prikazuje vojnike ali ovaj put uz koplja nose sjekire, a vladar ih predvodi u velikoj ratnoj kočiji. Vladar drži veliko koplje i zakrivljenu sablju koja je ceremonijalno oružje. Zbog toga se taj registar često tumači kao ratna parada, odnosno povorka pobjednika koja je uslijedila nakon samog sukoba. Najdonji registar je najviše oštećen, ali iz sačuvanih ulomaka očito je da prikazuje obred ukopa stradalih u sukobu. Broj umrlih je toliko velik da su ljudi zemlju nosili na ljestvama kako bi ih zatrpali. Sam tekst na steli pojašnjava da je to bio obred za pokorene čime je Eannatum iskazao ispravno poštovanje prema poginulim građanima Umme.

Na drugoj strani stele klinopisni tekst donosi pojašnjenje o Eannatumovu uspjehu. Naime grad Lagaš je pod zaštitom boga Ninigirsu. Zemlja oko koje su se dva grada sporila također pripada pod ovlasti tog boga stoga je Eannatum imao opravdanje i vjeru u svoj uspjeh. Registar prikazuje velikog boga u njegovom ljudskom liku kako drži zarobljene u mreži, poput ulova. Iznad same mreže je prikazan lav s orlovom glavom koji simbolizira rat. Donji registar donosi prikaz boga u svečanoj kočiji.

Na steli su zapisane i zakletve vladara pred brojnim bogovima. Eannatum je stavio zemlju pod svoju vlast stoga je utvrđena nova granica na koju se postavlja stela, a kako bi se osigurao od ponovnih pokušaja otimanja zemlje tekst na steli završava s opomenom o božjoj kazni ukoliko Umma prekrši ugovor.

 

Izvori:

Du Ry C. J., Narodi drevnog Istoka, Otokar Keršovani, Rijeka, 1970.

Frankfort, H., The Art and Architecture of the Ancient Orient, Yale University Press, 1996.

Kuhrt A., The Ancient Near East c. 3000-330 BC, I-II, London & New York, 1995.

Van De Mieroop M., A history of the ancient Near East : ca. 3000-323 BC, Oxford, 2007.

Winter I., After the Battle is Over: The Stele of the Vultures and the Beginning of Historical Narrative in the Art of the Ancient Near East, u: Schneider T. et al. (ured.) On Art in the Ancient Near East: Volume II, from the Third Millennium BCE, Leiden, 2010.

 
 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stelofvultures1.JPG

351 views0 comments

Recent Posts

See All

Karum

KUDURU

bottom of page